Gatis Rožkalns: “Visi plusi liek domāt, ka bija tā vērts”

09/01/2017

“Viss vēl ir pilnīgi svaigs, decembrī pabeidzām remontdarbus,” par ēkas Kalna 7 pievienošanu centralizētajai siltumapgādei saka tās īpašnieks G.Rožkalns. 

“Pilsētas siltumapgādi izvēlējāmies, jo malka lētāka nepaliek, un, lai malku dabūtu līdz kurināšanai, tas prasa ļoti daudz ieguldījumu gan laika, gan resursu ziņā. Malkas sagāde mums notika tā, ka atvedām trīs, četrus metrus garus baļķus, algojām cilvēku, kas tos sagarināja, saskaldīja, sakrāva un sanesa kurtuvē. Pietam vēl kādam regulāri jākurina. Ja tas viss atkritīs, ietaupīsim daudz laika. Lai arī vēl neesam tikuši pie jaunās sistēmas praktiskas pielietošanas, plānojam, ka izmaksu ziņā centrālā apkure varētu būt nedaudz dārgāka, bet viss kurināšanas process būs daudz vienkāršāks un pateicīgāks. Mums atkritīs malkas gādāšana, tās izstrāde un kurināšana. Visi plusi liek domāt, ka tas bija tā vērts, noteikti,” pārliecināts ir G.Rožkalns.

"Kuldīgas siltumtīklus" uzteic par pretimnākšanu

Viņš uzteic SIA “Kuldīgas siltumtīkli” un personīgi tās valdes priekšsēdētāju Arti Robertu par izrādīto pretimnākšanu projekta ieviešanā un īstenošanā.  Tā kā siltumtrase vijas gar pašu ēku, tad G.Rožkalnam vajadzēja izbūvēt siltummezglu tikai ēkas iekšpusē, kas izmaksāja ap 700 eiro. Šajā summā gan nav ierēķināti izdevumi par radiatoru nomaiņu visā ēkā, jo šie darbi veikti pirms vairākiem gadiem. Tā kā ēkai ir ļoti daudz logu, tad arī radiatoru ir daudz.

Dota iespēja saimniekot ekonomiskāk

Ēkas kopējā platība ir 650 kvadrātmetri. G.Rožkalns: “Ēku esam sadalījuši četrās daļās – vienā daļā mēs dzīvojam, vienu daļu izīrējam, viena daļa ir autoskolai un vienā daļā ir brīvās telpas. Tas lieti tagad noderēs, jo visās telpās nav nepieciešama vienāda siltuma temperatūra. Tā kā jaunajai sistēmai ir iespējama automātiska regulēšana, tad centīsimies to likt lietā, lai nesildītu visu ēku uz pilnu jaudu, kā tas bija agrāk, bet rīkoties ekonomiskāk.”

Nama īpašnieks priecājas, ka ideja, kas radās pirms gada, ir īstenota. Malkas apkuri kā alternatīvu apkures veidu plānots saglabāt.

Vēsturiski nozīmīgs nams

1877. gadā celtā ēka Kalna ielā 7 ir vēsturiski nozīmīga. Sākumā tā bijusi vingrošanas zāle. Ļoti skaista, gara vienstāva ēka ar jūgendstila iezīmēm. Starpkaru periodā tā kļuva par Latviešu jaunatnes biedrī­bas mājvietu. Kopš 50. gadiem šajā namā darbojas Kuldīgas autoskola. Padomju gados ēkai izbūvēts otrais stāvs, būtiski mainot arī tās vizuālo izskatu. G.Rožkalnam mazliet skumji, ka ēkas greznais izskats nav saglabājies līdz mūsdienām, kas labāk papildinātu Kuldīgas vecpilsētas ainavu. 

 

ANITAS ZVINGULES teksts un foto.