Biomasas koģenerācijas elektrostacijai – 5

31/01/2017

Šomēnes, 26. janvārī, aprit pieci gadi kopš ekspluatācijā nodota Kuldīgas biomasas koģenerācijas elektrostacija, kas vienlaikus ražo gan siltumenerģiju, gan elektroenerģiju.

Ideja par biomasas koģenerācijas elektrostaciju radās 2009. gadā, un jau 2012. gada pavasarī svinīgi tika atklāta vairākus miljonus eiro vērtā stacija.

“Mērķis ir sasniegts. Līdz ar biomasas koģenerācijas elektrostacijas būvniecību Stacijas ielā 6, Kuldīgā, rezerve un papildus drošība pilsētas siltumapgādei ir nodrošināta. Siltumenerģijas jauda pietiek visiem esošajiem klientiem un jaunajiem patērētājiem, kuru skaists regulāri aug. Turklāt ir radīta papildus drošība, jo katlumāja Lapegļu ielā, kas tika atklāta 2007. gada rudenī, nav vairs vienīgā, kas nodrošina siltumapgādi pilsētai,” pauž SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Artis Roberts.

Biomasas elektrostacija kurināma ar šķeldu, un tajā vienlaikus tiek ražota gan siltumenerģija, gan elektroenerģija. Jauda siltumenerģijai: Q=3,06MW un elektroenerģijas ražošanai: P=0,727 MW.

Saražoto elektrību SIA “Kuldīgas siltumtīkli”, obligātā iepirkuma ietvaros, pārdod uzņēmumam “Latvenergo”. Gadā tiek pārdoti ap 2700 Mwh.

Koģenerācijas stacijas darbība ir pilnībā automatizēta, to var gan attālināti vadīt, gan regulēt, gan pārskatīt datus. Iekārtas iegādātas no Austrijas uzņēmuma “Politehnika”. Kuldīga ar šo biomasas koģenerācijas elektrostaciju vēl aizvien ir kā paraugs citām pilsētām. Šī stacija ar savām iekārtām ir viena no modernākajām Baltijā.

Kopējās projekta izmaksas – 5,25 miljoni eiro. Daļējs finansējuma atbalsts gūts no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda, bet pārējie ir SIA “Kuldīgas siltumtīkli” finanšu līdzekļi. Šobrīd vēl atlicis kredīts 1,4 miljonu eiro apmērā. Ar saražotās elektrības pārdošanu gandrīz pietiek, lai segtu kredītmaksājumus.

Jāpiebilst, ka siltumenerģijas tarifs Kuldīgā ir 49,80 eiro par 1 Mwh plus PVN (iedzīvotājiem 12%, juridiskajām personām 21%).

ANITAS ZVINGULES teksts un foto
GINTA ASTIČA foto

Fotogrāfijās iemūžināti skati no kapsulas ar vēstījumu nākamajām paaudzēm iemūrēšanas biomasas koģenerācijas elektrostacijas pamatos līdz svinīgajai stacijas atklāšanai.