Kā samazināt siltuma rēķinu?

07/12/2023

To, cik liela būs maksa par siltumu, nosaka ēkā patērētās siltumenerģijas apjoms. Siltumenerģijas patēriņu galvenokārt ietekmē klimatiskie apstākļi, kā arī ēkas tehniskais stāvoklis un iedzīvotāju paradumi.

Jo zemāka gaisa temperatūra, jo vairāk siltumenerģijas būs nepieciešams silta mājokļa nodrošināšanai, un otrādi. Jo ziema būs siltāka, jo mazāk tiks patērēta siltumenerģija.

Tāpat siltumenerģijas patēriņu ietekmē ēkas tehniskais stāvoklis jeb ēkas siltumnoturība, kā arī iedzīvotāju paradumi, cik siltās telpās iedzīvotāji vēlas uzturēties, kā arī, cik rūpīgi izturas pret siltumenerģijas taupīšanu.

Energoefektivitātes palielināšana

Pamata princips, lai samazinātu siltumenerģijas patēriņu katrā mājā, ir energoefektivitātes palielināšana. Kvalitatīva ēkas siltumizolācija siltuma patēriņu vidēji var samazināt par 35-50% un pat 60%.

Iesakām nomainīt nekvalitatīvus un bojātus logus pret jauniem. Ja nav iespējas to paveikt, jānoblīvē logu spraugas, ievietojot siltinošu blīvējumu.

Lai samazinātu siltuma zudumus, taupītu siltumu un tādējādi samazinātu apkures rēķinus, jānoblīvē bēniņu lūkas, jāiestiklo bēniņu un pagrabu logi, jānodrošina kāpņu telpas ar dubultajām durvīm un mehāniskajiem durvju aizvērējiem.

Vēlamais siltuma līmenis dzīvojamajās telpās ir no 20 līdz 22 grādiem. Ja temperatūra ir pārāk zema, tad ilgtermiņā ēkā var rasties pelējums un mitrums. Pavasarī, kad biežāk spīd saule, siltuma patēriņš būs mazāks, bet ziemā, pat bez liela sala, patēriņš būs lielāks mitruma un vēja dēļ.

Atbrīvo radiatorus no visa liekā!

Radiatoru priekšā nav vēlams novietot mēbeles, aizkarus vai citus priekšmetus, kas kavē siltuma izplatīšanos mājoklī. Tātad – atbrīvo radiatorus no visa liekā. Lai tie silda tevi, nevis priekšmetus! Aiz radiatoriem var novietot siltumu atstarojošu materiālu. Radiatori kārtīgi jāiztīra ar putekļusūcēju, lai tajos nav putekļu kārta, kas  traucē siltumam izplatīties.

Vēdini telpas ātri un pamatīgi!

Apkures sezonā noteikti nepieciešama telpu vēdināšana, lai ielaistu svaigu gaisu un neradītu kondensāta veidošanos, telpas vēdināt īsu brīdi un intensīvi. Nevajadzētu bez vajadzības turēt atvērtus logus un durvis kāpņu telpās un citās koplietošanas telpās.

Lai silti Jūsmājās!