Janvāris bijis aukstāks nekā citos gados

12/02/2024

Šā gada pirmajā mēnesī, janvārī, vidējā gaisa temperatūra mūsu reģionā bija krietni zemāka nekā citos gados – mīnuss 4,08 grādi pēc Celsija. Tas arī izskaidro, kāpēc rēķini par apkuri bija lielāki.

Pārskatot temperatūras mūsu reģionā pēdējo 20 gadu laikā, redzams, ka līdzvērtīgs aukstums janvārī bija arī 2014., 2013. un 2006. gadā (ap -4,5 grādiem), bet vēl krietni aukstāks bija 2010. gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija -9,75 grādi, bet 2004. gadā -6,5 grādi.

Pārējos gados laika apstākļi bijuši daudz siltāki, proti, temperatūra janvāra mēnesī bijusi daudz augstāka. Vissiltākais janvāris bija 2020. gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija +4,23 grādi.

To, cik liela būs maksa par siltumu, nosaka ēkā patērētās siltumenerģijas apjoms. Siltumenerģijas patēriņu galvenokārt ietekmē klimatiskie apstākļi, proti, āra gaisa temperatūra apkures sezonas laikā.

Jo zemāka gaisa temperatūra, jo vairāk siltumenerģijas būs nepieciešams silta mājokļa nodrošināšanai, un otrādi. Jo ziema būs siltāka, jo mazāk tiks patērēta siltumenerģija.

Tāpat siltumenerģijas patēriņu ietekmē ēkas tehniskais stāvoklis jeb ēkas siltumnoturība, kā arī iedzīvotāju paradumi, cik siltās telpās iedzīvotāji vēlas uzturēties, kā arī, cik rūpīgi izturas pret siltumenerģijas taupīšanu.

Savukārt, ja jūsu daudzdzīvokļu namā vidējos dzīvokļos ir karsti, bet ēkas galos dzīvojošie salst, tad ir izjaukts kopējais mājas apkures sistēmas balanss. Par to, ko darīt šādā situācijā, lasiet šeit: http://www.kuldigasilt.lv/home/2021/mar/ka-neizjaukt-apkures-sistemas-balansu/.