Pieci mierīgi gadi ar koģenerāciju

22/03/2017

Līdz ar biomasas koģenerācijas elektrostacijas uzcelšanu siltumapgāde pilsētā kļuvusi daudz mierīgāka un ekonomiskāka, secina "Kuldīgas siltumtīklu" (KS) valdes priekšsēdis Artis Roberts.

Laikraksts “Kurzemnieks” trešdien, 22. martā, raksta: “Pirms pieciem gadiem Stacijas ielā svinīgi atklāta pirmā šāda tipa siltuma un elektrības ražotne Latvijā, kas uzbūvēta par vairāk nekā pieciem miljoniem eiro.

„Sākums bija grūts, jo iekārtas modernas, bet sarežģītas, ar tādām nebijām strādājuši, bet apguvām diezgan ātri,” atceras KS tehniskais direktors Jānis Keišs. „Visus šos gadus stacija darbojusies labi, iztikām vienīgi ar regulāru tehnisko apkopi. Latvijā nav otras tādas stacijas, kuru darbdienas beigās atbildīgais aizslēdz un var mierīgi iet mājās, bet enerģijas ražošana turpinās.”

KS valdes priekšsēdis A.Roberts norāda, ka abas katlumājas atrodas katra savā pilsētas malā (otra ir Lapegļu ielā – aut.), kopš uzcelta koģenerācija, barga sala dienās nav jāuztraucas, ka jauda būs par mazu. Papildus tiek ražota elektrība. Sākumā no kokzāģētavām un zemnieku saimniecībām iepirkta šķelda, bet šosezon tiek eksperimentēts, izmantojot vienīgi augstas kvalitātes kurināmo, kas iegūts no nomaļiem. Līdz ar to ražošana ar automātisko vadību kļuvusi stabila. „Strādājot ar modernajām tehnoloģijām, ievērojami augusi arī uzņēmuma darbinieku kompetence. Iekārtām ir ļoti komplicētas smadzenes – visa darbība tiek regulēta datorizēti,” piebilst A.Roberts.

„Elektroenerģija nebija mūsu mērķis, bet pakārtota ražošana, lai pāri palikušo siltumu neizlaistu skurstenī. Arī šajā jomā plānotais piepildījies: siltuma jauda ir 3 MW, elektroenerģijas – 0,7 MW. Tādā proporcijā ražojam visā apkures sezonā, mazāka jauda ir vasarā, kad tiek nodrošināts tikai siltais ūdens. Pāris mēnešus pirms sezonas pārtraucam, lai veiktu tehnisko apkopi.”

Koģenerācijas stacija uzcelta par 5,25 miljoniem eiro, no tiem ap 1,7 miljoniem deva Eiropas Savienība. Bankā ņemtais kredīts tiek segts, pārdodot saražoto elektrību. Vēl 1,3 miljoni jāatdod.

Attēlā: Kuldīgas koģenerācijas elektrostacijā Stacijas ielā ikdienā var sastapt par automātisko katlumāju ekspluatāciju atbildīgo Gvido Mediņu un tehnisko direktoru Jāni Keišu, kuriem modernā iekārta jāuzmana.

http://www.kurzemnieks.lv/dzive/6873-pieci-mierigi-gadi-ar-kogeneraciju/

DAINAS TĀFELBERGAS teksts

ANITAS ZVINGULES foto