Siltumtrašu izbūve ir komplicēts process

18/05/2017

Centrālās apkures priekšrocības vienā vārdā ir komforts. Taču, lai nonāktu līdz komfortam, vajadzīgi finanšu ieguldījumi un jārēķinās ar neērtībām būvniecības laikā. 

“Jaunu siltumtrašu izbūve ir komplicēts process, jo nākas pārrakt glīti nobruģētas vai noasfaltētas ielas un celiņus, uz laiku izjaukt skaisti iekārtotus dārzus un iekoptus zālājus, izrakt kokus, noņemt žogu, bet, pārdzīvojot šādas neērtības un, ieguldot zināmus finanšu līdzekļus, ilgtermiņā tiek iegūts komforts, kas būtiski atvieglo ikdienu un ļauj aizmirst par tādām lietām, kā malkas, brikešu vai granulu gādāšana, apkures katlu tīrīšana, remonts vai nomaiņa, skursteņu tīrīšana, putekļi un regulāra kurināšana,” pauž SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Artis Roberts.

Piemēram, izbūvējot jauno siltumtrasi ēkai Virkas ielā 27, nācās demontēt arī veco siltumtrasi, kas nedarbojās jau vairāk nekā divdesmit gadu, tādēļ nebija vairs izmantojama. Tagad ieguldīta jauna siltumtrase, kas izbūvēta no rūpnieciski izolētām, bezkanālu caurulēm.

“Siltumtrases izbūves laikā tiek izjaukta labiekārtotā vide, kuru pēc darbu beigšanas cenšamies pēc labākās sirdsapziņas sakārtot, lai izskatītos tieši tāpat, kā bija pirms tam. Liekam bruģi, asfaltējam, sējam zāli, stādām atpakaļ košumkrūmus, visu kas nepieciešams,” uzsver A.Roberts.

Kuldīgā siltumtrases galvenokārt koncentrējas pilsētas centrā, tālākiem atzariem sasniedzot Lapegļu un Virkas ielas galu, Sūru, Pils, Pureņu, Stacijas un Jelgavas ielu. No koģenerācijas elektrostacijas Stacijas ielā 6 izbūvēts atzars, kas stiepjas no veikala “Kurši” līdz ēkai Jelgavas ielā 65, kuru tagad apdzīvo Valsts policija.

Siltumenerģija klientiem tiek piegādāta karstā ūdens veidā, līdz atbildības robežai – mājas ievadventiļiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteiktais siltumenerģijas tarifs jau vairākus gadus ir 49,80 eiro plus PVN par katru patērēto megavatstundu.

SIA "Kuldīgas siltumtīkli" siltumenerģiju ražo deviņās katlumājās. Četras katlumājas atrodas Kuldīgā – Stacijas ielā 6, Lapegļu ielā 8, Jelgavas ielā 38 un Graudu ielā 21, kur agrāk atradās pansionāts “Venta”. Jelgavas ielas katlumāja tiek kurināta ar granulām, bet Stacijas, Lapegļu un Graudu ielas – ar šķeldu. Savukārt pārējās piecas katlumājas atrodas Kuldīgas novadā – Pelčos, Rumbas pagasta Mežvaldē, Padurē, Rendā un Rendas pagasta Ozolos. Ar malku kurina katlumājas Padurē, Rendā un Ozolos, bet ar granulām – Mežvaldē un Pelčos.

Attēlos: Siltumtrases izbūves process pie ēkas Virkas ielā 27.

ANITAS ZVINGULES teksts

ERVĪNA ŠTEINBERGA foto