Kuldīgas novada iedzīvotāji atbalsta Priedaines jaunās katlumājas būvniecību

31/05/2017

Noslēgusies sabiedriskā apspriešana par Priedaines jaunās katlumājas būvniecības ieceri un projekts ir apstiprināts Kuldīgas novada pašvaldības Būvniecības komisijas sēdē, informē SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Artis Roberts.

Publiskās apspriešanas laikā iedzīvotāji varēja iepazīties ar būvniecības ieceres dokumentāciju, tajā skaitā vizuālo risinājumu un aprakstu par iecerētās būvniecības iespējamo ietekmi (smaku, troksni, vibrāciju vai cita veida piesārņojumu) uz vidi, infrastruktūru un iedzīvotāju veselību.

Notika arī divi būvniecības ieceres prezentācijas pasākumi – Kuldīgas novada pašvaldībā 10. maijā un Priedaines bibliotēkā 22. maijā.

“Izvērtējot iedzīvotāju iesniegtās anketas un būvniecības prezentācijas pasākumos pausto, secinām, ka iedzīvotāji ir ieinteresēti jaunas katlumājas būvniecībā Priedainē un to atbalsta,” rezumē A.Roberts.

Sabiedriskās apspriešanas laikā iedzīvotājus galvenokārt interesēja, vai ar lielajām kravas automašīnām, braucot caur šauro aleju, varēs pievest šķeldu. A.Roberts norāda, ka jau šobrīd smagās automašīnas pieved preci vietējam veikalam, un arī šķeldas piegādātāji apstiprinājuši, ka tā nav problēma. Aleja nav pārāk gara, tā ir pārredzama, un ir ceļa kabatas, kur samainīties ar pretim braucošo automobili.

Iedzīvotājus interesēja, kāda būs samaksa par siltumu pēc jaunās katlumājas būvniecības? Jaunais tarifs attiecībā pret esošo samazināsies. Jautājums ir, cik paši iedzīvotāji siltumu patērēs. Tas arī ietekmēs cenu.

Jautāts par nenosiltinātām siltumtrases caurulēm ēku pagrabos, A.Roberts aicināja iedzīvotājus nākt kopā, vienoties savā starpā un risināt šo jautājumu ar ēkas apsaimniekotāju, jo pagrabi un tajos esošās komunikācijas nav “Kuldīgas siltumtīklu” atbildības robeža. “Kuldīgas siltumtīkli” siltumenerģiju klientiem piegādā karstā ūdens veidā līdz mājas ievadventiļiem.

Tāpat A.Roberts pastāstīja, ka jaunās katlumājas jauda pietiks arī citiem klientiem, kuri nākotnē izrādīs interesi pievienoties centralizētajai siltumapgādei. Jau šobrīd vairākas privātmājas interesējušās par šādu iespēju.

Nākotnē plānots veikt arī esošās siltumtrases rekonstrukciju, lai mazinātu siltuma zudumus.

Jaunā Priedaines katlumāja būs moderna ēka, iekārtas atradīsies telpās, neradot skaņu uz āru. Arī kurināmā putekļi tiks izslēgti, jo šķelda tiks uzglabāta slēgtā bunkurā.

Atgādinām, ka šobrīd apkures pakalpojumu Priedaines ciemā nodrošina SIA "Centrs", kurš vērsies pašvaldībā ar lūgumu turpmāk Kuldīgas novada pašvaldībai nodrošināt pakalpojuma sniegšanu, jo uzņēmēja rīcībā esošā infrastruktūra ir nolietojusies un tās atjaunošanai nav pietiekamu resursu.

Kuldīgas novada pašvaldība uzdevusi apkures pakalpojumu turpmāk nodrošināt SIA "Kuldīgas siltumtīkli". Tāpēc SIA "Kuldīgas siltumtīkli" plāno uzbūvēt jaunu 1,5 MW ar šķeldu kurināmu katlumāju.

Šobrīd iekārtu iepirkums ir veikts un ir uzsākta to izgatavošana.

Būvniecības darbus plānots uzsākt līdz šā gada 15. jūlijam un pabeigt līdz apkures sezonas sākšanai.

Plānotās izmaksas ir ap 500 000 eiro, kuras tiks segtas no aizņēmuma Valsts kasē, kas ņemts uz 20 gadiem.

ANITA ZVINGULE