Mūzikas skola turpmāk saņems centralizēto siltumu no “Kuldīgas siltumtīkliem”

02/05/2017

Veicot Ernesta Vīgnera Kuldīgas mūzikas skolas, Smilšu ielā 6, pārbūvi, būtiski pārveidota arī skolas apkures sistēma.

Ja agrāk mācību iestāde tika apkurināta ar malku, tad tagad tā pieslēgta pilsētas centralizētajai siltumapgādei un kopš aprīļa saņem centralizēto siltumu no SIA “Kuldīgas siltumtīkli”.

Siltumtrases atzars skolas vajadzībām tika pievadīts jau Kuldīgas Galvenās bibliotēkas rekonstrukcijas laikā.

Mūzikas skolā izveidots moderns siltuma mezgls un izbūvēti jauni radiatori.

Lielās un senās ēkas apkurināšana ar malku bija sarežģīta. Malku vajadzēja daudz, tā tika uzglabāta lielā šķūnī pie skolas un, lai telpas apsildītu, tika kurinātas vairākas krāsnis.

Skolas rekonstrukcijas pasūtītājs ir Kuldīgas novada pašvaldība un apkures sistēma rekonstruēta Mūzikas skolas pārbūves projekta ietvaros. Mūzikas skolas pārbūves izmaksas ir 1,29 miljoni EUR, ieskaitot PVN. Objekta galvenais būvuzņēmējs ir SIA “RERE MEISTARI”. Mūzikas skolas pārbūves būvprojekta autors ir arhitekts Ēriks Cērpiņš, SIA “Nams 3”, bet būvuzraudzību objektā veic SIA „Būves un būvsistēmas”.

Trīsstāvu mūra ēka, kurā atrodas mūzikas skola, ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa “Kuldīgas pilsētas vēsturiskais centrs” un valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa “Kuldīgas senpilsēta” daļa. Ēka celta 1914. gadā kā Pilsētas ebreju pamatskola, tādējādi kopā ar 1875. gadā celto Kuldīgas lielo sinagogu un tās kompleksam piederošajām celtnēm veidojot vienotu pilsētas ebreju kopienas sabiedrisko centru. Mūzikas skola šajā ēkā darbojas kopš 1945. gada.

Pārbūvējot mūzikas skolas ēku, modernizētas tās inženierkomunikācijas un optimizēts telpu funkcionālais plānojums. Lai skolai vairs nebūtu jādarbojas divās ēkās, kā tas bija līdz šim, esošajai ēkai pagalma pusē izbūvēta jauna, ar vēsturisko ēku saskaņota piebūve. Skolas audzēkņi un pedagogi pēc pārbūves varēs strādāt mūsdienīgās un labi aprīkotās klašu telpās, kas piemērotas dažādu mūzikas instrumentu apguvei, radošo spēju attīstīšanai un zināšanu papildināšanai mūzikas vēsturē un teorijā.

E.Vīgnera Kuldīgas mūzikas skola ir Kuldīgas novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestāde, kurā īsteno 5 izglītības programmas: taustiņinstrumentu spēle (klavierspēle, akordeona spēle), stīgu instrumentu spēle (vijoļspēle, čella spēle), pūšaminstrumentu spēle (flautas spēle, saksofona spēle, klarnetes spēle, trompetes spēle, mežraga spēle, eifonija spēle), sitaminstrumentu spēle un vokālā mūzika – kora klase.

Jāpiebilst, ka SIA “Kuldīgas siltumtīkli” pēdējā gada laikā šī ir jau otrā mācību iestāde, kas izvēlas saņemt pilsētas centralizēto siltumu. Gada nogalē pilsētas siltumapgādei piepulcējās arī 1856. gadā celtā ēka Kalna ielā 19, kur atrodas Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija.

ANITAS ZVINGULES teksts un foto