Mācības ugunsdzēsējiem koģenerācijas elektrostacijā

14/11/2017

Pagājušajā nedēļā ugunsdzēsēji no Kurzemes reģiona brigādes, Kuldīgas daļas, Skrundas un Alsungas posteņiem biomasas koģenerācijas elektrostacijā Kuldīgā, Stacijas ielā 6, mācījās, kā rīkoties ugunsgrēka gadījumā šādā objektā. 

SIA “Kuldīgas siltumtīkli” inženieris Juris Hofmanis pastāstīja, ka mācības koģenerācijas elektrostacijā norisinājās pagājušajā nedēļā no pirmdienas līdz ceturtdienai, un šāds pasākums nepieciešams arī civilās aizsardzības ietvaros. Koģenerācijas stacijas specifiku izzināja vairāk nekā 50 ugunsdzēsēju.

“Ugunsdzēsējus iepazīstinājām ar koģenerācijas elektrostacijas uzbūvi un darbības principiem, un modelējām rīcību ugunsgrēka gadījumā gan koģenerācijas elektrostacijā, gan šķeldas novietnē. Tika apzinātas tuvākās ūdens ņemšanas vietas, ūdens hidrantu novietojums, pētītas tuvāko ēku dzesēšanas iespējas, pārrunāta ielas slēgšana, izskatītas eļļas izlaišanas iespējas no rezervuāriem un citas nepieciešamās darbības ugunsgrēka gadījumā.  Koģenerācijas elektrostacijas īpatnība ir tāda, ka šajā objektā nevar pilnībā atslēgt elektrību, jo nevar pieļaut strauju koģenerācijas stacijas darbības pārtraukšanu. Koģenerācijā darbojas eļļas katls, un katla priekškurtuvē temperatūra ir ap 950 grādiem,” pastāstīja J.Hofmanis.

Kuldīgas biomasas koģenerācijas elektrostacija, kas vienlaikus ražo gan siltumenerģiju, gan elektroenerģiju, ekspluatācija tika nodota pirms 5 gadiem.

Ideja par biomasas koģenerācijas elektrostaciju radās 2009. gadā, un jau 2012. gada pavasarī svinīgi tika atklāta vairākus miljonus eiro vērtā stacija.

Līdz ar biomasas koģenerācijas elektrostacijas būvniecību Stacijas ielā 6, Kuldīgā, rezerve un papildu drošība pilsētas siltumapgādei ir nodrošināta. Siltumenerģijas jauda pietiek visiem esošajiem klientiem un jaunajiem patērētājiem, kuru skaists regulāri aug. Turklāt ir radīta papildu drošība, jo katlumāja Lapegļu ielā, kas tika atklāta 2007. gada rudenī, nav vairs vienīgā, kas nodrošina siltumapgādi pilsētai.

Biomasas elektrostacija kurināma ar šķeldu, un tajā vienlaikus tiek ražota gan siltumenerģija, gan elektroenerģija. Jauda siltumenerģijai: Q=3,06MW un elektroenerģijas ražošanai: P=0,727 MW.

Saražoto elektrību SIA “Kuldīgas siltumtīkli” obligātā iepirkumā pārdod uzņēmumam “Latvenergo”.

Koģenerācijas stacijas darbība ir pilnībā automatizēta, to var gan attālināti vadīt, gan regulēt, gan pārskatīt datus. Iekārtas iegādātas no Austrijas uzņēmuma “Politehnika”. Kuldīga ar šo biomasas koģenerācijas elektrostaciju vēl aizvien ir kā paraugs citām pilsētām. Šī stacija ar savām iekārtām ir viena no modernākajām Baltijā.

ANITA ZVINGULE