Meklē risinājumus Padures katlumājas optimizācijai

14/08/2019

Padures katlumājā šomēnes nomainīts viens no malkas apkures katliem, lai jaunajā apkures sezonā varētu nodrošināt nepārtrauktu siltuma padevi 4 daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām, bet paralēli tiek meklēti risinājumi, kā nākotnē uzlabot un optimizēt katlumājas darbību.

Padures katlumāja tiek darbināta ar diviem malkas apkures katliem. Viens no tiem bija savu laiku nokalpojis, tāpēc tā vietā uzlikts lietots, bet vēl labā stāvoklī esošs apkures katls no katlumājas Rendas pagasta “Ozolos”.

SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Artis Roberts pastāstīja, ka tas ir pagaidu risinājums, jo tuvāko gadu laikā ir iecere Padures katlumājas darbību padarīt ekonomiskāku. Tā kā malkas katlu ekspluatācijas laiks tuvojas beigām, tad tiek domāti jauni risinājumi, pārejot uz citu kurināmā veidu – šķeldas vai granulu.

No Padures katlumājas tiek apsildītas 4 daudzdzīvokļu mājas, gadā patērējot ap 600 kubikmetriem malkas. Tomēr, kurinot ar malku, nav iespējams procesu automatizēt, kā tas būtu šķeldas vai granulu gadījumā. Tāpat aprēķināts, ka apkure ar malku ir neefektīva, it īpaši pavasara un rudens mēnešos - katla jauda ir salīdzinoši liela, bet siltuma patēriņš mazs. Nākas kurināt katlam ļoti nepiemērotā režīmā, kas bojā pašu katlu. Turklāt malka ir vajadzīga daudz, tā ir jāved, jāzāģē, jāskalda, jākrauj kaudzēs ap katlumāju, pēc tam jānogādā līdz katliem un jākurina klātesot kurinātājiem. Tas ir smags roku darbs. Apkures sezonā katlumājas darbību uz maiņām nodrošina četri kurinātāji.

A.Roberts cer, ka perspektīvā, attīstoties tehnoloģijām, šķeldas risinājums apkurē paliks lētāks. Šobrīd, lai uzliktu šķeldas katlu, jāveic lieli ieguldījumi, bet tie neatmaksājas, jo ir maz patērētāju. Savukārt granulu katls būtu lētāks, bet pašu granulu cena ir ļoti svārstīga. “Tādēļ vēl mazliet nogaidām, lai atrastu piemērotāko risinājumu. Iedzīvotājus tas neietekmēs, jo šobrīd katlumāja ir sakārtota tā, lai jaunajā apkures sezonā spētu nodrošināt nepārtrauktu un kvalitatīvu siltuma padevi,” pauž A.Roberts.

“Kuldīgas siltumtīklu” vadītājs uzskata, ka Padures katlumājas darbība ir kardināli jāuzlabo, lai samazinātu izmaksas nākotnē. Automatizējot katlumājas darbību, nevajadzēs vairs ap katlumāju kraut lielas malkas grēdas, līdz ar to arī vide pie daudzdzīvokļu mājām Padures centrā tiks padarīta vizuāli pievilcīgāka.

ANITA ZVINGULE