Apgūst pareizu atkritumu šķirošanu

30/07/2019

SIA "Kuldīgas siltumtīkli" darbinieki pagājušajā nedēļā apmeklēja SIA "Kuldīgas komunālie pakalpojumi" Atkritumu šķirošanas punktu Dārzniecības ielā 9, Kuldīgā, lai praksē apgūtu pareizu atkritumu šķirošanu. 

Šādas izglītojošas ekskursijas SIA "Kuldīgas komunālie pakalpojumi" organizē, lai veicinātu iedzīvotāju aktīvāku iesaistīšanos atkritumu šķirošanā, kā arī, lai parādītu, kā to pareizi darīt, jo vēl aizvien šķiroto atkritumu konteineros nonāk liela daļa sadzīves atkritumu, kurus otrreizējai pārstrādei nevar nodot.

Izzinošas ekskursijas Atkritumu pieņemšanas punktā SIA "Kuldīgas komunālie pakalpojumi" uzsāka organizēt šā gada aprīlī, kad norisinājās izglītojoša kampaņa par atkritumu šķirošanu “Liksim spēkus kopā un atkritumus atsevišķi!”

Tā kā SIA "Kuldīgas siltumtīkli" darbinieki ikdienā pievērš lielu uzmanību videi draudzīgam dzīvesveidam, tad bija vērtīgi uzzināt, kāpēc ir svarīgi šķirot atkritumu un kā to pareizi darīt, apskatījās reāli darbībā, kādi atkritumi tiek atvesti uz šķirošanas punktu un cik daudz no tiem ir šķirojamie atkritumi, kas nododami otrreizējai pārstrādei.

Atkritumus šķirot ir viegli. Pirmkārt ir jāzina, kurus atkritumus varam nošķirot. Otrkārt šīs zināšanas ir jāliek lietā, proti, katram no mums savās mājās ir jānošķiro no visiem atkritumiem stikls, papīrs, plastmasa un metāls. Treškārt – šie sašķirotie atkritumi ir jānogādā līdz šķiroto atkritumu konteineram, lai uzņēmums “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” tos varētu savākt un tālāk jau nodot uzņēmumiem, kas nodarbojas ar šo atkritumu pārstrādi.

Domājot, lai mums visiem būtu svaigs gaiss, ko elpot, tīra un auglīga zeme, kur audzēt veselīgu pārtiku, tīrs un dzidrs ūdens, kuru dzert un kurā peldēties, lai planēta zemē vēl pēc daudziem simtiem un tūkstošiem gadu būtu mājas cilvēkiem, proti, lai tā nebūtu aprakta atkritumu kalnos, svarīgi ir šķirot atkritumus.

Katru dienu, katru stundu cilvēki saražo atkritumus. Vidēji katrs Latvijas iedzīvotājs ik gadu rada aptuveni 433 kg atkritumu. Tas ir pietiekami liels apjoms, lai mēs satrauktos, kas ar tiem notiek tālāk. Patlaban aptuveni 80% sadzīves atkritumu joprojām nonāk poligonos, taču mūsu mērķis ir Latvija bez atkritumiem, kurā visi atkritumi tiek sašķiroti, pārstrādāti un visam tiek atrasta vērtība.

Visa pamatā ir rūpes par dabu. Taču arī tie, kuriem šis aspekts ir mazsvarīgs, var itin viegli atrast motivāciju. Piemēram, ar vienas skārdenes pārstrādē ietaupīto enerģiju var trīs stundas darbināt televizoru, bet, pārstrādājot desmit plastmasas pudeles, var saražot jaunu t-kreklu. Šķirojot iespējams samazināt arī ikdienas izdevumus. Ieviešot un izmantojot dalīto atkritumu konteinerus, visai mājai samazinās maksa par atkritumu apsaimniekošanu.

Lai šķirotu atkritumus, nebūt nevajag, lai mājās būtu milzīga virtuve. Galvenais ir vēlēšanās! Lai sāktu šķirot, pilnīgi pietiks ar vienu maisu vai kasti, kur salikt plastmasu, stiklu, papīru un metāla bundžiņas. Galvenais, lai viss ir izskalots, tīrs un saplacināts, tad šķirošana neizņems ne daudz vietas, nedz laika. Detalizētāk katru materiāla veidu var sašķirot pie lielā konteinera.

Lai gan nereti šķiet, ka sašķiroto materiālu savāc viena un tā pati atkritumu mašīna, liekot domāt, ka visi atkritumi – neatkarīgi no tā, vai tie ir šķiroti vai nešķiroti nonāk vienā vietā, ne viss ir tā, kā izskatās. Patiesībā šķirotos atkritumus izved tajās pašās mašīnās – tikai atsevišķā reisā.

Tātad ir vairāki būtiski iemesli, kāpēc atkritumi ir jāšķiro. Pasaulē cilvēku skaits aizvien pieaug, bet dabas resursi ir ierobežoti. Tāpēc, ja otrreiz netiks izmantots tas, ko esam jau lietojuši, pārskatāmā nākotnē cilvēki ''noslīks'' savos atkritumos. Šķirojot atkritumus un pārstrādājot tos, no dabas ir jāņem daudz mazāk, piemēram, koks un nafta. Tāpat tiek patērēts mazāk resursu – ūdens un elektrība.