Siltā laikā ēkā remdeni radiatori. Kāpēc?

19/11/2019

Kāds kuldīdznieks mums jautā, kādēļ ēkā ar pilsētas centrālapkuri dienas laikā ir remdeni radiatori?

SIA “Kuldīgas siltumtīkli” speciālisti skaidro, ka šajās dienās, kad āra gaisa temperatūra dienā ir pat +10 grādi, ir pilnīgi normāli, ka centrālapkures radiatori dzīvojamās ēkās nav karsti, jo telpas jau ir uzsilušas.

Centrālapkures uzdevums ir nodrošināt atbilstošu temperatūru telpās, kas ne vienmēr nozīmē karstus radiatorus. Ja radiatori būtu karsti nepārtraukti, tas novestu pie siltuma neracionālas izmantošanas – pārāk karstām telpām un lieliem apkures rēķiniem.

Izmaiņas dzīvojamo māju siltummezglu iestatījumos nodrošina siltuma padeves automātika – tiklīdz āra gaisa temperatūra sasniedz iestatīto temperatūru, piemēram, +10 grādus, mājas siltumapgādes sistēma automātiski pārtrauc siltuma piegādi radiatoriem dzīvokļos un kāpņu telpās, savukārt temperatūrai samazinoties zem +10 grādiem, radiatoriem tiek atjaunota siltuma piegāde.

Tādējādi netiek nelietderīgi tērēta siltumenerģija, kad tā nav nepieciešama. Siltuma padeve tiek ieregulēta tā, lai optimālā gaisa temperatūra dzīvoklī dienā būtu ap 20 grādiem. Tomēr katram cilvēkam ir savs komforta līmenis – kādam 20 grādos ir karsti, bet kādam salst. Lai dzīvoklī panāktu optimālu siltuma režīmu, būtu jārada iespēja regulēt to katrā telpā pēc vajadzības, diemžēl šobrīd lielākajā daļā daudzdzīvokļu ēku tas nav iespējams bez siltumapgādes sistēmas pārbūves.

Individuālais siltumpunkts rūpējas par nepieciešamā komforta līmeņa uzturēšanu dzīvojamā mājā. Moderns, pilnībā automatizēts ēkas individuālais siltumpunkts nodrošinās vairākas priekšrocības:

  • ēkas apkures sistēmas regulēšanu, siltumenerģijas lietotāju izvēlētās temperatūras nodrošināšanu telpās neatkarīgi no gadalaika;
  • iespēju regulēt apkures un karstā ūdens temperatūras režīmu ēkā noteiktam laika posmam izvēlētajā temperatūrā;
  • automātisku apkures temperatūras regulēšanu ēkā atkarība no āra gaisa temperatūras;
  • racionālu siltumenerģijas izmantošanu.

Kam zvanīt jautājumos par siltumapgādi

Pašvaldības SIA “Kuldīgas siltumtīkli” (t.: 63323721)

  • ja ir nepieciešams uzzināt sava maksājuma lielumu par siltumu par konkrēto mēnesi;
  • ja vēlaties salīdzināt maksājumu par siltumu par noteiktu periodu;
  • ja vēlaties uzzināt, kā tiek aprēķināts maksājums par patērēto siltumu.

Mājas pārvaldniekam

  • ja ir sūdzības par nepietiekamu vai pārāk augstu temperatūru dzīvoklī vai koplietošanas telpās;
  • ja apkures sezonā ir vēsi radiatori;
  • ja ir traucējumi karstā ūdens apgādē.