Katoļu baznīcas rekolekciju mājā - pilsētas siltums

28/10/2020

Kopš 23. oktobra Kuldīgas Sv. Trīsvienības Romas katoļu baznīcas rekolekciju māja, Liepājas ielā 6, saņem pilsētas centralizēto siltumu. Līdz ar to ēkā ir vienmērīgs siltums cauri diennakti ar iespēju to regulēt pēc vajadzības.

Jēzus un Marijas dominikāņu māsas misionāres Katrīna un Agnese, kuras laipni izrāda jaunizbūvēto siltummezglu rekolekciju mājā, stāsta, ka līdz šim ēka apkurināta ar malku un briketēm, bet tā kā baznīcas ēku kompleksā ir vairākas mājas, tad grūti tās bijis pašiem apkurināt, nodrošinot telpās vienmērīgu temperatūru. Traucējis arī lielais mitrums ēkā. Turklāt rekolekcijas mājā vietas atsevišķai katlumājai nav. Tādēļ pēc rūpīgām pārdomām un izskatot dažādus variantus, nolemts ēkā ierīkot siltummezglu un pieslēgties pilsētas centralizētajai siltumapgādei, kuru nodrošina SIA “Kuldīgas siltumtīkli”, jo radiatori jau bijuši iepriekš uzlikti un siltumtrase pagalmā jau bijusi izbūvēta. Siltummezgla izbūve izmaksājusi vairākus tūkstošus eiro. Māsas no sirds pateicas visiem labdariem un ziedotājiem, kuri palīdzēja, sniedzot finansiālu atbalstu, lai īstenotu siltummezgla izbūvi.

Jau pirmajā nedēļā ēkā jūtams patīkams siltums – iepriekš ierastos 14-15 grādus, nomainot uz 20-21. Māsa Agnese atzīst, ka vēl tiek pierasts pie jaunās apkures sistēmas, un optimālā gaisa temperatūra tiks noteikta laika gaitā. Liels ir prieks, ka tagad ēkā būs silti gan reizēs, kad atbrauc ciemiņi, svētceļotāji, gan kad notiek Svētdienas skola bērniem, kristīgās nodarbības un dažādi citi draudzes pasākumi.

Māsas stāsta, ka, kopš laika, kad pirms diviem gadiem baznīca tika pasludināta par svētvietu, Kuldīgā ierodas daudz svētceļnieku. Līdz ar to svarīgi ir šos cilvēkus uzņemt siltās un atbilstošās telpās, piedāvājot vietu, kur piesēst, paēst un padzert tēju, kā arī nomazgāties. “Līdz ar to šī māja ieguvusi vēl vienu funkciju, un mēs šo darbu vienmēr labprāt un ar prieku darām,” pauž māsa Katrīna.

Atgādinām, ka pirms diviem gadiem Kuldīgas Sv. Trīsvienības Romas katoļu baznīcā tika kronēta statuja “Bērns Jēzus Dievmātes rokās” uz viena no baznīcas altāriem un Kuldīgas draudzes dievnams tika pasludināts par Kurzemes svētvietu Vissvētākās Jaunavas Marijas Dzīvības Mātes godam. Statuja, kas izgatavota ap 1530. gadu, ir vecāka par pašu baznīcu, kas celta 1640. gadā.

Attēlā: Jēzus un Marijas dominikāņu māsas misionāres Katrīna un Agnese pie jaunizbūvētā siltummezgla Kuldīgas Sv. Trīsvienības Romas katoļu baznīcas rekolekciju mājā, Liepājas ielā 6.

ANITAS ZVINGULES teksts un foto