Zog siltumu vairāk nekā desmit gadu

16/12/2021

Tehnikas ielā 2, Kuldīgā, atklāts nelegāls pieslēgums siltumtrasei – siltumenerģija tikusi nelikumīgi izmantota jeb zagta vairāk nekā desmit gadu.

Lai gan SIA “Kuldīgas siltumtīkli” darbinieki pirms vairākiem gadiem un pēdējoreiz vēl 2020. gada rudenī veica objekta apsekošanu, jo tas radīja aizdomas, tomēr atklāt nelegālo pieslēgumu neizdevās, jo tas bija pamatīgi noslēptas zem grīdas. Nācās uzlauzt lūku un noņemt smagu seifu, lai atklātu vienu pieslēguma vietu, savukārt otra tika atklāta zem noflīzēta grīdas seguma.

Siltums zagts, apsildot siltās grīdas un radiatorus visā noliktavas tipa ēkā, kas ir nolaistā stāvoklī ar izsistiem logiem. Tas nozīmē, ka siltums brīvi plūdis gaisā, sildot atmosfēru.

Nelegālo pieslēgumu izdevās atklāt sestdien, 11. decembra rītā, kad tika konstatēts, ka trasē kaut kur ir avārijas noplūde – izplūst karstais ūdens. Sašaurinot vājo vietu zonu un noslēdzot atzaru uz minēto adresi, tika nonākts līdz Tehnikas ielai 2, kas atrodas bijušās Lauktehnikas teritorijā.

Sazinoties ar īpašnieku pārstāvi, “Kuldīgas siltumtīkli” speciālisti iekļuva telpās un pārliecinājās, ka plīsums ir pie radiatoriem. Visticamāk tas noticis tādēļ, ka radiatori nav bijuši atgaisoti un izsisto logu dēļ tie aukstajā laikā aizsaluši, bet, sākoties atkusnim, tie pārplīsa un sāka tecēt, piepildot ar apkures ūdeni ne tikai telpu, bet arī izplūstot uz ielas.

Konstatējot faktu, tika pieaicināta Kuldīgas pašvaldības policija, kā arī šonedēļ “Kuldīgas siltumtīkli” vērsušies Valsts policijā.

“Agrāk vai vēlāk šādas nelikumīgas lietas nāk gaismā un tiek atklātas. Šāda nožēlojama rīcība aplaupa visus “Kuldīgas siltumtīklu” klientus, jo zudumi ir iekļauti siltumenerģijas tarifā,” pauž SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Andris Aniņš.

Nelegālais pieslēgums bez siltumenerģijas uzskaites darbojies kopš 2009. gada. Pēc SIA “Kuldīgas siltumtīkli” aprēķiniem tika patērēti ~130 MWh gadā, kas naudas izteiksmē, pēc esošā tarifa, 12 gadu laikā siltumapgādes uzņēmumam radījis 82 tūkstošus eiro zaudējumu.

Kā liecina Uzņēmumu reģistrā pieejamā informācija, telpas visus šos gadus piederējušas SIA “KULDĪGAS AGROSERVISS”, kuras tagadējie īpašnieki ir Jānis Morozovs un Andra Pumpura, no 2011. gada līdz 2014. gadam – Agris Ešenvalds, bet no 2004. līdz 2016. gadam – Aivars Pumpurs.