Būt nomodā par nepārtrauktu siltuma padevi

12/01/2021

“Kuldīgas siltumtīkli” aizvadījuši apkures sezonas pirmos mēnešus, kas bijuši izaicinājumiem un profesionālās gatavības pārbaudījumu pilni.

Andris Aniņš, SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs:

Pēc dažu gadu pārtraukuma ir pienācis aukstāks laiks, kas jau gandrīz tuvojas Latvijas ierastai ziemai.  Decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija +1,12 grādi, kas bija viena no zemākajām pēdējo gadu laikā. Pēdējo reizi tik zema mēneša vidējā temperatūra bija pirms diviem gadiem 2019. gada janvārī, kad vidējā temperatūra bija -2,19 grādi. Pārējos mēnešos līdz šim bijis siltāk. Jo aukstāks laiks, jo vairāk katlumājās tiek saražota siltumenerģija siltuma nodrošināšanai klientiem. Līdz ar to arī apkures rēķini par decembri bija lielāki. Arī šomēnes sinoptiķi sola temperatūras pazemināšanos.

Taču kopumā vidējā āra gaisa temperatūra Kuldīgā šajā apkures sezonā bijusi virs normas. Oktobrī par 3, novembrī par 4,5 un decembrī gandrīz par 3 grādiem siltāks. Tā kā laika apstākļi kļuvuši siltāki un aizvien vairāk iedzīvotāju gudrāk izmanto saņemto siltumenerģiju, uzņēmumā samazinājies saražotās siltumenerģijas apjoms, neskatoties uz to, ka katru gadu klāt nāk jauni patērētāji. Saražotā siltumenerģija pēdējo trīs gadu laikā katru gadu samazinājusies par 5%. Tas tikai parāda, ka siltumenerģiju iespējams taupīt, ja siltummezgli ir pareizi pieregulēti, ēkas ir labā tehniskā stāvoklī ar labu siltuma noturību un cilvēki rūpīgi izturas pret siltumenerģijas izmantošanu.

“Kuldīgas siltumtīklu” apkures tarifs ir otrais zemākais Kurzemē. To pēc rūpīgs izvērtēšanas, apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. Tā kā, iepriekš minēto apstākļu ietekmē, vērojams siltuma enerģijas patēriņa kritums, tarifu šobrīd nav iespējams samazināt.

Turklāt saražotās siltumenerģijas apjoma kritums ir arī viens no iemesliem, kāpēc 2020. gadu uzņēmums noslēdzis ar zaudējumiem, kas būs aptuveni līdzvērtīgi 2019. gada rādītājiem, kad zaudējumi sasniedza  67 tūkstošus eiro.

“Kuldīgas siltumtīklu” galvenais uzdevums un izaicinājumi ir saistīti ar spēju nodrošināt nepārtrauktu siltuma padevi klientiem, jo daļa infrastruktūras ir savu laiku jau nokalpojusi. Siltumtīkliem ir deviņas katlumājas – četras pilsētā un pa vienai Padurē, Rendā, Priedainē, Mežvaldē un Pelčos. Izņemot jauno katlumāju Priedainē, pārējās jau samērā regulāri rodas situācijas ar neplānotiem remontiem un avārijām, kuru novēršanā jāiegulda laiks un finanses. Šogad plānojam sākt Lapegļu ielas katlumājas jaudu un katlu daļēju atjaunošanas projektēšanu, un iespējamo līdzekļu piesaisti no valsts budžeta vai Eiropas fondu līdzekļiem. Pašreiz Lapegļu ielas katlu mājā ir trīs 12 gadus veci katli ar kopējo jaudu 11,5 MW.  Iespējamais nākotnes modelis varētu būt ar 8 MW, no kuriem 3 MW varētu tikt nodrošināti ar efektīvāku un jaunu katlu, kas šķeldas patēriņu Lapegļu ielas katlumājā ļautu samazināt par aptuveni 10-15%.

Lai gan tas nav tiešs “Kuldīgas siltumtīklu” pienākums, tomēr ik gadu mēs saskaramies ar klientu jautājumiem par vienādas temperatūras nodrošināšanu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļos. Tādēļ iespēju robežās vēlamies iesaistīties šī jautājuma skaidrošanā un risināšanā, kas parasti ir vesels pasākumu un darbu komplekss, un šie galvenie priekšdarbi ir jāpaveic vasarā, kad kopā ar apsaimniekotājiem varam  ierīkot ēku stāvvados atsevišķu regulēšanu, kas ir viens no risinājumiem, lai katras kāpņutelpas dzīvokļos būtu līdzvērtīgas istabas temperatūras.

Viena no lielām problēmām daudzdzīvokļu namos ir nesaskaņotu izmēru radiatoru uzstādīšana un neatbilstošu radiatoru pieslēgšana. Šo pasākumu īstenotāji parasti neapzinās, cik negatīvu ietekmi tas atstāj uz vienmērīgu siltuma nodrošināšanu pārējiem kaimiņiem, jo tiek izjaukta siltuma regulēšanas iespēja visā kāpņu telpā un pat visā mājā. Aicinām iedzīvotājus radiatoru maiņu obligāti plānot un saskaņot ar ēkas apsaimniekotāju.

Šajā gadā turpināsim strādāt pie siltuma zudumu samazināšanas, vasaras periodā pārtraucot  cirkulāciju tajos siltumtrašu atzaros, kuros nav patēriņa, nosiltinot maģistrālās siltumtrases daudzdzīvokļu māju pagrabos, strādājot ar klientiem, lai kopīgiem spēkiem sakārtotu siltummezglus, novēršot nevajadzīgu siltumenerģijas caurplūdi, kas uzņēmumam  rada daudz sarežģījumu – kropļo uzskaiti, rada zudumus, palielina elektrības patēriņu un izraisa hidrauliskas problēmas, ko īpaši izjūtam avārijas situācijās. Veiksmīgi uzsākta siltummezglu sakārtošana un pieregulēšana veikalos “Elvi” un “Rimi”.

Savukārt, lai sāktu risināt karstā ūdens zudumus no siltumtrasēm pilsētā, kas apkures sezonā vidēji mēnesī sasniedz 100 kubikmetrus, siltumtrasēs esošais ūdens tuvākā nākotnē tiks iekrāsots. Šādu praksi pielieto arī citi siltumapgādes uzņēmumi Latvijā, lai atklātu siltumtrases plīsumus vai sliktākā gadījumā nelegālu patēriņu.

Šogad aicināsim topošos klientus  pieslēgties centralizētajai siltumapgādei, aktualizējot tās  vietas pilsētā, kur trases jau ir izbūvētas līdz māju slieksnim, bet pieslēgumi nav izveidoti un centralizētā siltumapgāde netiek izmantota. Tādas vietas ir ap Liepājas, Dzirnavu, Torņa, Kalna, 1905. gada ielu un citviet.

Kuldīgu mēs paši un arī viesi atpazīstam ar sakārtotu vidi,  tādēļ šajā gadā izvērtēsim iespēju nojaukt vidi degradējošos vecos skursteņus Pureņu un Jelgavas ielā. Šiem darbiem aicināsim pievienoties arī  citus veco skursteņu īpašniekus.

“Kuldīgas siltumtīkli” ir nomodā ik mirkli, lai klientiem nodrošinātu nepārtrauktu siltuma padevi!