Priedainē pārbūvēs siltumtrasi

22/03/2021

„Top projekts – skices jau gatavas, un izvietojums ir skaidrs. Nākamais solis ir atjaunot tos posmus un atzarus, kuros trase jau izbūvēta,” tā par Kurmāles pagasta Priedainē pārbūvējamo siltumtrasi stāsta "Kuldīgas siltumtīklu" valdes priekšsēdis Andris Aniņš.

2017. un 2018. gadā Priedaines siltumapgādi uzņēmums pārņēma savā pārraudzībā. 2018. gadā uzbūvēta jauna katlumāja. „Trasēm ir vairāk nekā 30 gadu – pienācis laiks nākamajam investīciju solim, un tas nozīmē jaunu galveno trašu izbūvi un atzaru nomaiņu. Daļu remontēsim un daļu ieliksim jaunu. Kopējās izmaksas plānotas līdz 150 000 eiro,” skaidro A.Aniņš.

Kurmāles pagasta pārvaldes vadītāja Dace Gūtmane stāsta, ka vecā trase met nevajadzīgus līkumus: „Daudzviet siltumceļi atrodas tādās vietās, kur pat nav nevienas ēkas. Viss nolietojies, ir siltuma zudums. Daudz atkarīgs arī no pašas ēkas, piemēram, “Atmodas” ir nosiltinātas, tāpēc tur dzīvokļi ir silti. Taču prieks, ka viss notiek pa solītim vien.”

A.Aniņš skaidro, ka siltuma maģistrāle ir 1,5 km gara, taču tiks saīsināta: „Jauno trasi raksim pa iespējami taisnāko ceļu – tā būs īsāka, rūpnieciski izolēta, būs mazāk savienojumu, ērtāk izbūvējama, jo būs jaunas paaudzes lokanās plastmasas caurules. Tā Priedaines ciemā ievērojami samazināsim siltuma zudumu, tiks nodrošināta labāka apgāde 14 daudzdzīvokļu namiem.”

Trasi plānots ierīkot līdz nākamajai apkures sezonai: „Tad “Kuldīgas siltumtīklu” mājasdarbs par labu siltumenerģijas piegādi līdz tās robežai būs paveikts. Taču, lai klienti varētu pilnvērtīgāk saņemt siltumu katrā namā un dzīvoklī, aicinām iemītniekus un apsaimniekotājus vienoties un virzīties uz priekšu ar nākamajiem soļiem – katrā mājā ierīkot siltummezglu un stāvvadu regulēšanas iespēju, sakārtot iekšējās sistēmas dzīvokļos. Soli pa solim mēs tuvotos kopējam mērķim, lai visos dzīvokļos būtu kaut cik līdzvērtīga temperatūra. Tas nav patīkami, ja vienas mājas dzīvokļos tā atšķiras par pieciem grādiem un vairāk, bet maksa par apsildāmo kvadrātmetru ir vienāda.

Vēlreiz aicinām daudzdzīvokļu namu īpašniekus sākt to risināt. Arī “Kuldīgas siltumtīkli” var piedāvāt savus pakalpojumus.

Elisa Rudzīte, laikraksts “Kurzemnieks”, 2021. gada 19. marts