Apkures sezona – sākusies

21/09/2021

Vēsturiski apkures sezona tiek uzsākta tad, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra noslīd zem +8 grādiem, bet mūsdienās apkures sezonas uzsākšana atkarīga no iedzīvotāju un apsaimniekotāju vēlmēm.

“Kuldīgas siltumtīklu” speciālisti, saņemot no apsaimniekotājiem ziņu par apkures uzsākšanas nepieciešamību, jau no septembra sākuma uzsāk ēkām padot siltumu. Apkures sezonu Kuldīgā atklāja divas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas – nami Piltenes ielā 16 un 18, kuriem 6. septembrī tika padota apkure.

Pirms apkures uzsākšanas, tiek veikti sagatavošanās darbi - apkures sistēmu uzpildīšana. Pirms mājas apkures sistēmas uzpildīšanas iedzīvotājiem lūgums obligāti pārbaudīt un noslēgt atgaisošanas krānus! Avārijas gadījumā zvanīt pa tālruni 26193500.

Maldīgs ir uzskats, ka pēc iespējas vēlāk uzsākta apkures sezona nodrošinās arī mazāku siltumenerģijas patēriņu un zemākus rēķinus. Lai mājokļos būtu silti un patīkami, apkures sezona jāuzsāk laikus. SIA "Kuldīgas siltumtīkli" valdes priekšsēdētājs Andris Aniņš vērš uzmanību, ka apkures pieslēgšanas atlikšana uz pēdējo mirkli, kad ēka jau zemās temperatūras, vēja un lietus ietekmē paspējusi krietni atdzist, un telpās kļuvis ļoti drēgni, nav labākais risinājums un tādējādi ietaupīt finanšu līdzekļus nevar, jo būs vajadzīgs daudz lielāks enerģijas patēriņš, lai ēku uzsildītu un telpās nodrošinātu nepieciešamo temperatūru.

A.Aniņš iesaka uzsākt apkuri laicīgi un pamazām, lai, pienākot aukstajam laikam, ar apkuri saistītie jautājumi ir sakārtoti un katrs savās mājās, mācību iestādē vai darba vietā var justies omulīgi un patīkami. Tāpat viņš iesaka neatslēgt apkuri, bet ļaut tai cirkulēt visu gadu, iestatot nepieciešamo temperatūru, kas regulēs apkures automātisku ieslēgšanos/izslēgšanos.

“Svarīgi saprast, ka, savlaicīgi uzsākot apkures sezonu, tas nenozīmē, ka visu laiku būs siltumenerģijas patēriņš. Dienās, kad silda saules stari, patēriņš nokrītas līdz minimumam. Apsaimniekotāji katras mājas patēriņam var sekot līdzi interneta vietnē metbox.lv, kur patēriņa līkne attaino reālo situāciju cauru diennakti,” pauž A.Aniņš.

Diemžēl siltumenerģijas patēriņš vienmēr būs lielāks vecās mājās, kur nav veikti nekādi atjaunošanas darbi, savukārt ēkām, kurās veikti energoefektivitātes pasākumi, siltumenerģijas patēriņš būs zemāks.

Patērētajai siltumenerģijai “Kuldīgas siltumtīklu” apkalpotajās mājās, var sekot līdzi mūsu mājaslapā sadaļā “Klientiem”, “Siltumenerģijas patēriņš” vai ŠEIT.

Gatavojoties jaunajai apkures sezonai, paveikts daudz priekšdarbu – strādāts pie siltuma zudumu samazināšanas, pārbūvējot trases un izveidojot jaunus atzarus – Mucenieku 8, Kuldīgas Centra vidusskolai un Kuldīgas vieglatlētikas manēžai, Priedainē nomainītas siltumtrases un izbūvētas jaunas 1,5 km garumā, veiksmīgi noritējis šķeldas iepirkums, kas ļauj saglabāt apkures tarifu esošajā līmenī, nepaaugstinot to kurināmā materiāla cenu dēļ, kapitāli pārbūvēta Padures katlumāja, Pelčos nomainīts šneks, koģenerācijas elektrostacijā atjaunots (pārtīts) ģenerators, kas nepieciešams elektrības ražošanai, kā arī nomainītas nodilušās detaļas elektroiekārtām un saremontēta kurtuve, kā arī veikta vēl virkne citu darbu.

“Kuldīgas siltumtīkliem” kopumā ir deviņas katlumājas: Padurē, Rendā, Pelčos, Mežvaldē un Priedainē, kā arī Lapegļu ielā 8, Jelgavas ielā 38, Graudu ielā 21 un biomasas koģenerācijas elektrostacija Stacijas ielā 6, Kuldīgā.

Centralizētā apkure tiek nodrošināta ap 230 objektu Kuldīgas novadā (tai skaitā 200 Kuldīgā).