Priedainē apkuri plānots padot nākamnedēļ

20/09/2021

Šovasar visapjomīgākie būvdarbi siltuma infrastruktūras sakārtošanā veikti Kurmāles pagasta Priedainē, kur pilnībā nomainītas visas esošās – savu laiku nokalpojušās siltumtrases caurules un izbūvētas jaunas.

Darba apjoms – 1,5 km ar kopējo rūpnieciski izolētu plastmasas cauruļu garumu 3 km.

“Apkures sezona jau “klauvē pie durvīm” un “Kuldīgas siltumtīklu” speciālisti raujas vaigu sviedros, lai šonedēļ pabeigtu siltumtrases tīklu izbūvi, bet nākamnedēļ – pieslēgumus ēku pagrabos. Līdz ar to apkures sezonu Priedaines ciemā nākamnedēļ varēs uzsākt, ja viss noritēs, kā plānots”, informē SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Andris Aniņš.

Darbs iekavējās projektēšanas un dokumentācijas dēļ, pārsteigumus sagādāja arī vecās siltumtrases atrakšana un sarežģītie apstākļi jaunās trases izbūves vietā, kā arī laika apstākļi šogad bija ļoti mainīgi – no ārkārtīgi karsta laika jūlijā līdz ilgstošām lietavām – augustā, kas darbus raiti veikt traucēja.

Priedainē siltumtrase 700 metru garumā atjaunota Rūpnīcas ceļā. Jaunās rūpnieciski izolētās plastmasas caurules vilktas cauri vecajām caurulēm, lai būtu papildu siltuma izolācija. Tās nomainītas līdz māju ievadiem, kuri arī sakārtoti. Pie Rūpnīcas ceļa atrodas septiņas ēkas.

Savukārt, lai apgādātu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Priedainē, Krauļu ceļa tuvumā, 800 metros trase ierīkota no jauna, tā izbūvēta no katlumājas pa taisno cauri mežam, novēršot nevajadzīgus siltuma zudumus.

“Kuldīgas siltumtīklu” speciālistiem trasi izbūvēt palīdz “Grobiņas SPMK” un elektromontāžas uzņēmums “KCE”.

A.Aniņš: “Raksturojot Priedaines veco siltumtrasi, tā bija savu laiku nokalpojusi, izolācija nodilusi un vairākās vietās nebija vispār. Tā radīja būtiskus siltuma zudumus. Primāri nesakārtojot siltumtrasi, turpmākos uzlabojumus siltumapgādes sistēmā nebūtu iespējams veikt. Nākamais solis – “Kuldīgas siltumtīklu” speciālisti palīdz klientiem sakārtot siltummezglus ēku iekšpusē. Ceram panākt, lai visu māju pagrabos būtu atjaukšanas mezgli ar siltumsūkņiem, kas nepieciešami kvalitatīvas siltuma padeves nodrošināšanai. Savukārt uz nākotni vērstas darbības ir stāvvadu balansēšana daudzdzīvokļu dzīvojamajās ēkās un pēc tam vēl raudzīt, kas notiek ar radiatoriem katrā dzīvoklī. Visas šīs darbības nepieciešams veikt, lai panāktu kopējo mājas apkures sistēmas balansu. Šobrīd ir tā, ka dažiem ir karsti, bet citiem salst. Pārsvarā karsti ir ēkas vidējos dzīvokļos, bet salst gala dzīvokļu iemītnieki. Pareizi sakārtota siltumapgādes sistēma ļauj būtiski ietaupīt siltumu, jo tas netiek tērēts nelietderīgi. Turklāt siltums pa visiem dzīvokļiem būs sadalīts vienmērīgi, izslēdzot iespēju, ka kādā dzīvoklī ir +25 grādi, kamēr citā tikai +16. Līdz ar to arī samaksa par siltumu pret visiem mājas iedzīvotājiem būs godīga”.

“Kuldīgas siltumtīkli” vēlas, lai visi klienti būtu apmierināti ar saņemto pakalpojumu, tādēļ aicina uz visu pušu iesaisti un mērķtiecīgu darbu apkures sistēmas sakārtošanā.

Par to, cik svarīgs ir apkures sistēmas balanss un kā to neizjaukt, aicinām izlasīt šajā rakstā: http://www.kuldigasilt.lv/home/2021/mar/ka-neizjaukt-apkures-sistemas-balansu/