Siltumapgādi Vārmē pārņem “Kuldīgas siltumtīkli”

24/04/2024

Šovasar SIA “Kuldīgas siltumtīkli” pilnībā pārņems centrālās apkures nodrošināšanu Kuldīgas novada Vārmē.

SIA “Kuldīga siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Ervīns Šteinbergs informē, tiklīdz beigsies šī apkures sezona, Vārmē tiks uzsākta siltumtrašu rekonstrukcija aptuveni 500 metru garumā. Tāpat tiek gatavotas jaunās iekārtas, lai varētu centralizēto siltumapgādi sakārtot, nodrošinot kvalitatīva pakalpojuma sniegšanu, četrām daudzdzīvokļu dzīvojamajām ēkām Vārmes centrā.

Siltumapgādes sistēma Vārmē pieder Kuldīgas novada pašvaldībai, kas to ilgstoši bija iznomājusi privātajam komersantam, un, kas iepriekšējos 20 gadus nodrošināja apkuri Vārmē. Līdz šim kā kurināmais materiāls tika izmantota malka, bet mūsdienās tā vairs nav rentabla, tādēļ Vārmē “Kuldīgas siltumtīkli” būvēs jaunu, automātisku granulu katlumāju, kas nozīmē, ka uz vietas nevajadzēs strādāt cilvēkiem, jo visa katlumājas darbība tiks uzraudzīta un būs vadāma attālināti. Šādi darbojas visas “Kuldīgas siltumtīklu” katlumājas Pelčos, Rendā, Priedainē un Kuldīgā.

Vārmes centrā esošajām daudzdzīvokļu dzīvojamajām ēkām sakārtoti arī iekšējie siltumtīkli un izveidoti individuālie siltummezgli, lai iedzīvotāju varētu saņemt kvalitatīvu siltumapgādes pakalpojumu.

Centralizēta siltumapgādes sistēma daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās ir ļoti izdevīga un efektīva, īpaši, ja tā tiek pārvaldīta un uzturēta profesionāli.

Pāreja no malkas uz granulu apkuri sniegs vairākas priekšrocības. Granulu apkure ir efektīvāka un videi draudzīgāka alternatīva, jo granulas ir vienmērīgas un viegli sadedzināmas, tādējādi samazinot oglekļa emisijas un piesārņojumu. Turklāt granulu apkures sistēma ir automātiska un vadāma attālināti, kas nodrošina lielāku efektivitāti un mazāku darbietilpību, salīdzinājumā ar malkas apkuri.

Izveidojot individuālos siltummezglus un sakārtojot siltuma pārvades tīklus un siltuma ražošanas iekārtas, Vārmes iedzīvotājiem tiks nodrošināta komfortabla un efektīva siltumapgādes sistēma. Tiks samazināti siltuma zudumi un optimizēta enerģijas izmantošana, tādējādi samazinot izmaksas gan pašvaldībai, gan iedzīvotājiem.

Kopumā, centrālās siltumapgādes sistēmas pāreja uz modernām un efektīvām alternatīvām, piemēram, granulu apkuri, ir solis uz priekšu gan vides ilgtspējas, gan ekonomiskās efektivitātes ziņā.

Attēlā: Šobrīd esošā ar malku kurināmā katlumāja Vārmē.